13 Şubat 2017 Pazartesi

DRACULA ASLEN TÜRK MÜYDÜ ?

Türklerin en azılı düşmanlarından olan ve hatta Türk düşmanlığının sembollerinden olan Kont Dracula yani gerçek adı ile Vlad TEPEŞ'i dünyada tanımayan, bilmeyen yoktur. Bram STOKER'in kitabına ve daha sonra bir çok sinema filmine, diziye konu olan ve ülkesinde büyük bir kahraman olarak kabul edilen Kazıklı Voyvoda, Vlad TEPEŞ'in Romanya'dan olduğu bilinir de hangi etnisiteye ait olduğu pek bilinmez.

Osmanlı topraklarında yaklaşık 6 yıl kalmış olan ve şehzade eğitimi alan Vlad TEPEŞ'in Türkçe bildiği kesindir. Ancak bu onu Türk yapmaz tabi. 

Vlad TEPEŞ'in ait olduğu Dracului ailesi Basarab hanedanının bir parçasıdır. Eflak Prensliği ve dolayısı ile Basarab hanedanı ise 13. yüzyılda bölgede egemen olan Toktemir ve oğlu Basarapa isimli Peçenek Türk'ü tarafından kurulmuştur. Modern Romanya'nın kökeni işte bu Eflak Prensliği ve Basarab Hanedanıdır. Türkler diğer bir çok doğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bugün Romanya olarak bilinen devletin de oluşmasına büyük katkı yapmıştır. Bugün Romanya olarak bilinen topraklara geçmişte meşru olarak hükmetmek için yöneticilerin mutlaka Basarab hanedanı ile ilişkisi olması gerekmiştir. 

Dracului ailesi de soylarının Basarapa'ya dayandığını yani diğer bir deyişle Peçenek kökenli olduklarını iddia etmiştir. Gerçekten de Vlad TEPEŞ'in Basarapa'ya uzanan bir akrabalık ilişkisi vardır. Bugün bu ilişkiyi sergileyen bir tablo Kazıklı Voyvoda'nın Bran Şatosunda sergilenmektedir. 


 Vlad Tepeş'in Kalesinde bulunan Jeneolojik Şema

Diğer taraftan TEPEŞ'in ailesinin bir diğer kısmı ise Transilvanya'da yaşayan Sekellere dayanmaktadır. Macarca konuşan Sekeller yakın geçmişe kadar Romanya'daki Macar azınlığın bir parçası olarak görülmüş ancak son zamanlarda kökenlerinin Macar değil Türk olduğu ortaya çıkmıştır.

Şimdi...Vlad TEPEŞ veya Kont Dracula Türk mü değil mi karar sizin...Okumaya ve araştırmaya değer bir konu.


Filmlerde ihtişamlı olarak resmedilen ancak gerçekte ortalama bir anadolu konağından hallice olan Bran Şatosu.

RUSLARIN TÜRK SİLAHLARI

1 yorum:

  1. Evet Vlad Türk büyük dedeleri Romanya'ya hakim olmuş Basarab hanedanlığından geliyor büyük dedesi Tokdemir Moğol ordusunda Türk bir komutandı.

    YanıtlaSil