4 Mayıs 2017 Perşembe

YUNAN ADALARINDAKİ EVLER NEDEN BEYAZ ?

"Ne biçim soru bu ? Beyaz, adalardaki evlerin yüzyıllardır devam eden gelenkesel rengidir" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ama durum öyle değil. Hatta, gerçek sizi çok şaşırtacak. 


Herşeyden önce 20.yy öncesinde adalardaki evler boya ile boyalı değildi çünkü beyaz boya  ancak 1905-1915 yıllarından itibaren toplu olarak üretilmeye başlanmıştır. Bunun yerine kireç kullanılmıştır. 

Beyaz renk Santorini dışındaki adalarda kullanılırken Santorini'de evler son derece canlı ve değişik renklere boyanıyordu. Kırmızı, sarı, mavi ve kahverengi geniş bir şekilde kullanılan renkler arasındaydı. Ev boyaları Santorini'de pratik bir ihtiyaçtan çok bir tasarım kaygısını temsil ediyordu. Her şeyden önce adalarda tümden beyaz kullanma geleneği alışkanlığı yoktu. 

Ancak tüm bunlar 1967 Albaylar Cuntası ile sona erdi. 1974 yılına kadar devam eden darbe döneminde çeşitli renklerin çeşitli yasa dışı ilan edilmiş siyasi partileri (Kırmızı = Komünist Partisi) akla getiriyor bahanesi ile yasa ile tüm evlerin beyaza boyanması emredilmiş. 
Cunta Hükümeti
Darbe hükümetinin  bu yasası sayesinde beyaz evler bugün Yunan turizminin markası haline gelmiş durumda. Yasa cunta hükümetinin sona ermesinden sonra dahi değiştirilmemiş olup günümüze kadar korunmuş. Bu süre içinde sadece bir kaç evin açık pembe, açık sarı gibi renklere boyanmasına izin verilmiştir.

Bu günlerde ise Yunanistan Kültür Bakanlığı ve yerel idarelerin de dahil olduğu tartışmalarda yasanın kaldırılması ve evlerde canlı renklere izin verilmesi gündemde. Yani yakında bu görüntülere veda edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder