11 Şubat 2018 Pazar

TÜRKLERİN İSTANBUL'U BİRİNCİ FETHİ

Yok, 1453'te değil. İstanbul'un Türkler tarafından ilk fethi çok önceleri gerçekleşmişti. Tarih kitaplarında pek öğretilmez. Olay bilinir ama Türklerin payı pek bilinmez.

İstanbul 1453 yılına kadar çeşitli Türk halkları tarafından defalarca kuşatılmış ve fethedilmeye çalışılmıştır. Hunlar, Peçenekler, Kumanların yaptığı gibi. Bu fetih girişimlerinin bir çoğu Doğu Roma tarafından ancak başka Türk boylarının yardımı ile  engellenebilmiştir. 

Bilindiği üzere İstanbul yani Kostantinupolis 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latinler tarafından ele geçirilimiş ve Doğu Roma İmperatorluğuna son verilerek İstanbul Latin İmperatorluğu kurulmuştur. Bu devletin sonu ise çok uzun olmayacaktı. İzmit'te devam eden Doğu Roma devleti çeşitli seferler İstanbul'u geri almaya çalışacak ancak surları aşamayacaktı. Başarısız girişimler sonrasında 25 Temmuz 1261 tarihinde İstanbul beklenmedik bir şekilde çok küçük bir birlik tarafından ele geçirilmiş ve Doğu Roma İmperatorluğu idaresi yeniden tesis edilmiştir.

Buraya kadar anlatılanlar çoğunlukla bilinmektedir. Genellikle bilinmeyen veya anlatılmayan ise İstanbul'u alanların kimliğidir. Evet, İstanbul Latin devletinin sonunu getiren ve kenti yine Doğu Roma İmperatorluğu'na iade eden birlik 800 kişilik bir Kuman Türk birliğidir. 

Aleksios Komninos Stratigopulos komutasındaki 800 askerlik Kuman birliği bölgede keşif faaliyetleri gerçekleştirirken Latin ordusunun şehir surları dışında ve  Venedik donanmasının seferde olduğunu öğrenmiş ve şehri ele geçirme girişiminde bulunmaya karar vermiştir. 24 Temmuz akşamı bugün Silivri Kapı olarak anılan Pege kapısının yakınında bulunan bir manastıra gizlenen Kuman birliğinin bir kısmı gizli bir geçitten şehir surlarının içine girmiş ve nöbetçileri etkisiz hale getirerek surları açmıştır. İçeri giren Kumanlar çok kısa çatışmalar sonrasında şehri ele geçirmiş ve 15 Ağustos tarihinde imperator Mihail şehre girerek Doğu Roma İmperatorluğu tekrar tesis edilmiştir. Burada en az ifade edilen ise komutan Aleksios Komninos Stratigopulos'un etnik kimliğidir. Stratigopulos'un Komni ailesi ile bağları olduğu iddia edilirken bazı tarihçiler Komni ailesinin adından da anlaşılacağı gibi Kuman soylu olduğunu ifade etmektedir.


Silivri Kapı
Bu olayın hiç üzerinde durulmamış folklorik bir ilginç yanı daha vardır. Bugün dinci ve milliyetçi Yunan çevrelerinde  İstanbul'un Sarışın Ulus tarafından kurtarılacağı ve Bizans'ın tekrar kurulacağına dair bir kehanete güçlü bir inanç çok yaygındır. Yunanlılar, kehanetin Büyük Konstantin zamanından beri var olduğuna ve bu Sarışın Ulus'un Ruslar olduğuna inanıyor. Oysa tarihte Sarışın Millet olarak adlandırılan tek millet vardır o da Kumanlar'dır. Bilindiği gibi Kuman kelimesi ve Kumanlar için kullanılan Polovesti kelimesi sarışın, sarı, soluk anlamına gelmektedir. 

Yani bir anlamda kehanet doğru çıkmış ancak İstanbul'u Ruslar yerine Kuman Türkleri ele geçirmiş ve 1261 yılında Bizansı  tekrar tesis etmiştir. 
Kuman Savaşçı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder