6 Şubat 2017 Pazartesi

BALKANLARDA BİR TÜRK MANASTIRI

Atamızın evini görmek için Selaniğe, rakı balık yapmak için Kavala'ya, denize gimek için de Halkidiki'ye gitmek artık bir çok Türk için yaz aylarında yapılması gerekenler arasında yer almaya başladı. 

Bu ziyaretler sırasında da  Osmanlı döneminde inşa edilen camileri, hanları, köprüleri ve diğer eserleri gururla ziyaret etmişizdir. Balkanlarda 16.000 civarında Osmanlı eseri olduğundan bahsedilmektedir. Biz Osmanlı diyoruz ama oralarda yaşayan insanlar Türk eseri diyor. Gerçekte ise durum çok farklı. Bu sayı sadece Osmanlı Müslüman Türk eserlerini kapsıyor. Bölgede Türkler tarafından yapılan eserlerin sayısı bu rakamın çok üstünde.

İşte size bir örnek: Kutlumuş Manastırı. 


Halkidiki'nin Türkiye'ye en yakın ayağı olan Athos dağında bulunan Kutlumuş (Koutloumousiou) Manastırı Osmanlı'dan çok önce 11.yy'da Kutalmış'ın soyundan geldiği iddia edilen bir Selçuklu Türk olan Kutlumuş tarafından inşa edilmiştir. Hatta Kutlumuş, günümüzde Rum Ortodoks kilisesi tarafından aziz olarak tanınmaktadır.


Tarihi süreç içinde dördüncü haçlı seferi, 14. yy'da Frenkler ve Katalanlar tarafından yıkılan, 18., 19. ve 20. yy'daki yangınlarda harap olan manastırın kütüphanesinde halen en eskisi 9. yy'dan kalma 850 el yazması ve 1550-1890 yılları arasında basılmış 4.000'den fazla eski baskı kitap vardır. Bunlar arasında Yunanca, Latince, Romence, İngilizce ve Fransızca belgelerin yanısıra Türkçe belgeler de vardır. 

Manastır'da var olan binaların tamamına yakını sonraki yüzyıllarda inşa edilmiş olsa da manastır bir Türk tarafından kurulmuştur. Kutlumuş Manastırı Athos Dağının kuzey doğu kısmında, Karyes kasabasının hemen yakınında yer alıyor. Selanik'ten dönerken bir uğrayın derim. 

Yalnız dikkat !!! yollar kötü ve daha da önemlisi müessese damlı ziyaret kabul etmiyor. 😃



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder