25 Şubat 2017 Cumartesi

YANLIŞ ANLAŞILMIŞ BİR KURABİYE - KAVALA KURABİYESİ


Edirne'yi ziyaret ettiyseniz çarşıda, pazarda, her yerde "Kavala Kurabiyesi" satıldığını görürsünüz. Bunun Edirne'ye has olduğu ve geleneksel olduğu söylenir. O zaman adı niye Edirne Kurabiyesi değil de Kavala Kurabiyesi ? 

Karayolu ile Yunanistan'a gidenler bu kurabiyelerin orijinallerinin aslında Kavala civarında üretildiğini ve satıldığını bilirler. Bu durumda doğrusunun Kavala kurabiyesi olması gerekmez mi ?Gerekir ama... aslında Kavala Kurabiyesi de değildir ki. Çünkü ilk olarak Kavala'da değil Kavala'ya yakın Nea Karvali'de (Yeni Karvali) üretilmiştir. Yunanistan'da zaten Nea Karvali Kurabiyesi olarak bilinir. Yani Edirne'nin geleneksel Kavala kurabiyesinin aslında ne Edirne ile ne de Kavala ile ilgisi vardır. Yani bu muhteşem lezzet Yunanistan'ın Nea Karvali bölgesine aittir...mi?

Nea Karvali

Biraz öyle biraz da değil. Nea Karvali bölgesi Kurtuluş Savaşı sonrası ile mübadele sonucunda Türkiye'den gelenler ile iskan edilmiştir. Türk egemenliği döneminde Çırpıntı Çınar köyünün bulunduğu bölgeye Aksaray'ın bugün Güzelyurt olarak bilinen ilçesinde yaşayan Ortodoks Karamanlılar yerleştirilmiş. Hamur işleri ile ünlü olan Nea Karvali sakinleri bugün dahi Anadolu Türk geleneklerini sürdürmekte ve dini günlerde şamanist öğeler taşıyan kutlamalar yapmaktadır. Güzelyurdun önceki ismi de Gelveri'dir. Karvali ile Gelveri arasındaki benzerlik ortadadır. 

Bu günlerde Yunanistan'da da her yerde Nea Karvali kurabiyesi yapılıyor. Ancak ortaya çıkan büyük talep nedeni ile çoğu tanıdık marka bile toplu üretime geçmiş olup eski lezzet kaybolmaya yüz tutmuştur. İyi bir Karvali kurabiyesini tanımlayan şey tabi ki kullanılan malzemedir. Karvali kurabiyesinin en önemli lezzet girdisi de kullanılan yağdır. Piyasada üretilen kurabiyelerin çoğunda margarin benzeri yağlar kullanılırken çok az üretici kurabiyeye tadını veren gerçek tereyağı kullanmaktadır. Bu çerçevede son zamanlara İskeçe'de bulunan Hakan (İsmetoğlu) ve Mustafa (Celalettinoğlu) ustaların yaptığı Karvali kurabiyeleri dikkat çekmektedir. Özellikle İskeçe Karnavalı sırasında adlarını duyuran Hakan ve Mustafa ustaların butik üretimi sayesinde, orijinal tarife uygun kurabiye yiyebilirsiniz. 

Bir sonraki İskeçe ziyaretinizde aklınızda olsun.😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder