3 Nisan 2017 Pazartesi

ODİSSYA'DAKİ ŞİFRELER

Odisseas'ın Talipleri Öldürme Anı

Okumamış olsanız da Omiros'un yazdığı Odissiya destanını bilirsiniz. Dünyanın en çok okunan en eski başyapıtlarından biri olan Odissiya destanı İthaki Kralı Odisseas'ın Truva savaşını kazandıktan sonra memleketine dönüşünü anlatır. Odisseas'ın Truva'da İthaki'ye dönüşü 10 yıl sürmüş ve yol boyunca çeşitli maceralar atlatmıştır. Yurduna vardığında ise evinde eşi Pinelopi ile evlenmeyi, mallarına el koymayı bekleyen müstakbel eş adayları ile karşılaşır. Eşini büyük bir sabırla 20 yıl bekleyen Pinelopi'nin talipleri 108 kişidir. Truva Savaşının da destana göre 10 yıl sürdüğünü unutmayalım. Bu taliplerin bir kısmı yetenekli savaşçılardır ve Odisseas'ın bunlardan kurtulması kolay olmayacaktır. Ancak Odisseas sabırlı, zeki, düşünen, planlayan ve planlarını uygulayan biridir. Zaten bu nedenle de bilgeliği temsil eden tanrıça Athena'nın sevgili kuludur.


Odisseas İthaki'ye vardığında en büyük isteği eşini, malını mülkünü yani dünyasını geri almaktır. Evine ilk vardığında büyük heyecanına rağmen kimliğini belli etmez. Ancak zamanı geldiğinde acımasızca saldırır ve bir bir rakiplerini yok eder. Destandaki şifreler de burada ortaya çıkar. 
Pinelopi
En güçlü rakibi ANTİNOOS'tur. Bu sadece bir isim değildir. Antinoos Yunanca'da anlamı "Akıl Karşıtı"dır. Akla karşı olan, aklımızın durmasına neden olan doğru düşünmemizi engelleyen her şeyi temsil eder. Akla uygun davranmamak gerçekte insanlığın en büyük tehdidi değil mi ? Bu nedenle ilk olarak ölmesi gereken odur. Ve Odisseas onu boğazına bir ok atarak öldürür. Yani konuşmasını ve daha fazla olumsuz etkilemesini engelleyerek!!! 

Bir sonraki rakibi EVRİMAHOS'tur. Yani kelimenin Yunanca anlamı ile "savaşta her yolu kullanan". AMFİNOMOS yani "Yasa Karşıtı" üçüncü rakibi Odisseas'ın. Amfinomos yani yasayı istediği gibi kendi çıkarına yorumlayanın da öldürülmesinden sonra sıra AGELAOS'a gelir. Agelaos ise "Halkı Güden" anlamına geliyor. Odissiya'da isimlerin tesadüfi olmadığı ortaya çıkıyor. Odisseas kişilerle değil kavramlarla savaşıyor aslında. Akılsızlık, kanunsuzluk, kural tanımazlık gibi kavramlar Odisseas'ın gerçek düşmanları.

İthaki Adası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder