2 Eylül 2018 Pazar

RAHİBE TERESA'NIN SIRRI


Yirminci yüzyılın en tanınmış simalarından biri de hiç şüphesiz Rahibe Teresa'dır. 
Rabibe Teresa

Büyük bir iyiliksever olarak tanınan rahibe Tereza 1979 yılında Nobel barış ödülüne layık görülmüş, 2016 yılında da Papa tarafından aziz ilan edilmiştir. Öldüğü 1997 yılına kadar tüm dünya liderleri tarafından saygı ile karşılanmış ve ünü Papa'nın ününü dahi geçmiş olan Rahibe Teresa aslen...Osmanlı vatandaşıdır. 

Osmanlı İmperatorluğu'nun Üsküp şehrinde 26.08.1910 tarihinde doğan rahibe Teresa'nın da etnik kimliği tartışma konusudur. Sahip olduğu olağanüstü popülerlik sebebiyle tüm ilgili taraflar Rahibe Teresa'nın kimliği ve mirasını sahiplenme peşindedir. Arnavutlar rahibe Teresa'nın Arnavut soylu olduğunu,  Makedonlar Makedon soylu olduğunu iddia etmektedir. Bir kısım insan Rahibe Teresa'nın Rom kökenli olduğunu iddia ederken bir kısmı da Ulah olabileceğini ifade ediyor. Bu durum Makedonya, Arnavutluk, Papalık ve hatta Hindistan arasında düşük çaplı anlaşmazlıklara neden olmuştur.

Ancak bu tartışmalarda çok da değinilmeyen bir konu var. Rahibe Teresa'nın ismi. Rahibe Teresa'nın gerçek ismi Gonca BOYACI'dır. Yani adı ve soyadı ile olabildiğince Türkçe. 

Hayırseverliği bazı araştırmacılar tarafından eleştirilen Rahibe Teresa'nın Türk kökenli olup olmadığı tartışma konusudur ancak isminin Arnavut, Makedon, Ulah veya Rom değil de Türk ismi olduğu, kendisinin de Osmanlı vatandaşı olduğu tartışılmazdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder