8 Eylül 2018 Cumartesi

HO Şİ MİNH OSMANLI'YA KARŞI

Tarih çok ilginç detaylar ve rastlantılar ile doludur. O savaş burada yapıldı, bu anlaşma şu tarihte imzalandının ötesinde uzun süre görmediğimiz detaylar gizlidir tarihi olaylarda. Bugün bile ülkemize uzak olan Vietnam'ın kurucusu Ho Şi Minh ile ilgili bilgi de bu ilginç olaylardan biridir.

Ho Şi Minh 1890 yılında Fransız yönetimi altındaki Vietnam'da dünyaya gelmiş ve genç yaşından itibaren dünyayı tanımak için çeşitli işlerde çalışarak gezmeye başlamıştır. Fransız Komünist Partisinin de kurucularından olan Ho Şi Minh 1916 yılında Fransız ordusunda aşçı ve fotoğrafçı olarak görev yapmıştır. O zamanlar Almnya, Avusturya Macaristan İmperatorluğu ve Bulgar birliklerine karşı oluşturulan Makedonya Cephesinde yer alan Fransız Birliklerinde görev yapan Ho Şi Minh bugün Yunanistan'da bulunan ve kısa bir süre önce Osmanlı şehri olan Vodena (Edessa) şehrinde bulunmuştur. Bu arada Makedonya cephesi ile doğrudan teması olmayan Osmanlı da çatışmalara birkaç bin asker ile katılmış hatta şehitler vermiştir
Ho Şi Minh 21 yaşında

Ho Şi Minh doğrudan Osmanlı İmperatorluğuna karşı savaşmamış olsa da kısa bir süre önce Türk toprağı olan bir bölgede dolaylı olarak karşı cephede yer almıştır. Bu da ilginçtir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder